'De duofiets is een geweldige uitvinding'

Dina Pekkeriet (87) heeft altijd gefietst. Ze woonde het grootste deel van haar leven op een boerderij in de buurt van Luttenberg, maar Dina en haar man hadden geen rijbewijs. Helaas moest Dina een paar jaar geleden haar fiets verkopen. Gelukkig nemen haar dochters haar nu regelmatig mee voor een tocht op de duofiets. Bijvoorbeeld vanuit Vilsteren, waar sinds mei 2018 een duofiets bij Herberg De Klomp staat.

Dankzij een inzamelingsactie

De duofiets van Vilsteren is er gekomen dankzij Dania Veltmaat en Willie Koerhuis. Zij hebben met allerlei ludieke acties genoeg geld bij elkaar gekregen. Het stoeltje van de fiets kan opzij draaien en de bijrijder hoeft niet te fietsen, maar het kan wel. De ‘hoofdfietser’ krijgt ondersteuning van een motor, net als bij een gewone e-bike. De Vilsterse duofiets is meteen een groot succes geworden, want tussen mei en november is hij al 65 keer gebruikt. Ook Dina en haar dochters Henny van Eerbeek (63, rode jas) en Herma Schepers (57, witte jas) zijn wild enthousiast. Ze fietsen met gemak 50 of 70 kilometer in de omgeving.

Heerlijk om te fietsen

Dina: “Die duofiets is een geweldige uitvinding. Het is ontzettend fijn dat ik nu weer kan fietsen, want het is heerlijk om te doen en ik geniet ondertussen van de natuur. De ene keer zie ik een eekhoorn, de andere keer een vos. Hier in de buurt van Vilsteren zijn ook allemaal nieuwe paadjes, die ik nog niet ken. Ik miste het fietsen heel erg nadat ik mijn fiets had verkocht. Van jongs af aan heb ik namelijk alles op de fiets gedaan: het begon al toen ik naar school ging op mijn nieuwe fietsje, gekregen van opoe. Later fietste ik van onze boerderij naar de winkels in Luttenberg of naar Raalte voor de kerk of de markt. Zelfs toen ik twintig jaar geleden naar Hellendoorn verhuisde, ben ik nog blijven fietsen. Kou of regen, dat deerde me toen niet en nog steeds niet.”

Onzeker

Henny: “Mijn moeder begon zich de laatste jaren steeds onzekerder te voelen op de fiets. Ze stapte bij elk kruispunt af en als er een trekker aankwam, stopte ze in de berm. We hebben eerst geprobeerd of ze met een driewieler kon rijden, maar ze vergat dat ze zijwieltjes had en dat ging dus niet goed bij de paaltjes en stoepranden.”

Ontdekking

Herma: “Toen ontdekten we in mijn woonplaats Lemelerveld dat je bij woonzorglocatie Brugstede een duofiets kunt huren. En we hoorden over de nieuwe duofiets in Vilsteren. Inmiddels zijn we al heel wat keren met mijn moeder op pad geweest. We hebben altijd veel lol. Soms gaan we met twee wielen door de bocht en dan schatert mijn moeder het uit. We maken er een dagje uit van en houden van een lekkere koffiestop, maar we picknicken ook gerust in de wei, hoor. Kleed, warme koffie en verse eitjes paraat. En die keer dat we de stuw over de Vecht wilden oversteken, zal ik ook niet snel vergeten. Weet je nog mam?” Dina: “Ja, dat was erg grappig. Mijn dochters brachten me eerst naar de overkant en daarna haalden ze de duofiets. Een hele onderneming met veel gelach.” Herma: “Het was passen en meten, maar het ging net. We zijn overigens altijd minimaal met zijn drietjes. Dat is handig, want dan kan een van ons bijvoorbeeld het verkeer regelen bij het oversteken als dat nodig is. Bovendien is het gezellig. Soms zijn de mannen erbij en die hebben er ook schik van.”

Afwisselen

Henny: “We doen het meestal zo dat ik uit Dalfsen op mijn eigen e-bike naar Vilsteren kom en Herma haalt mijn moeder met de auto op in Hellendoorn. Daar woont ze tegenwoordig. Nog helemaal zelfstandig, hoor. Of ik vis mijn moeder op en Herma gaat op haar fiets naar Brugstede. Tijdens de tocht wisselen we af, zodat we beiden de kans hebben om even met mijn moeder te fietsen. Ze trapt zelf ook graag mee, al hoeft dat niet.” Herma: “De eerste keer had je wel zere benen, hè mam?” Dina: “Dat weet ik niet meer, dus dat viel vast wel mee. Een mens moet niet klagen, hoor. En nu heb ik er geen last meer van.”

Ontroerd

Als haar moeder er even niet bij is, schiet Henny vol wanneer ze de vraag voorgelegd krijgt wat de duofiets voor haarzelf betekent. Ze zegt: “Het doet me zoveel dat we dit mijn moeder kunnen geven, want ik had echt met haar te doen toen ze haar fiets kwijt raakte. Het was of ze haar onafhankelijkheid in moest leveren. Nu zie ik haar zó genieten. Dat raakt me diep!”

--- Een duofiets lenen of huren kan o.a. hier: ---

• De duofiets van Vilsteren is gratis te gebruiken, maar een vrijwillige gift wordt zeer op prijs gesteld. Te reserveren via duofiets4vilsteren@gmail.com. Het is mogelijk om een uur gebruik te maken van de fiets, maar ook meerdere dagen. De fiets staat bij Herberg De Klomp.

• De duofiets van ZGR-woonzorglocatie Brugstede in Lemelerveld (Mr. Gorisstraat 3) kost € 5,- per dagdeel en is te reserveren via tel. 0572-32 80 70.

• De duofiets van buurtcentrum De Buut in Raalte (Zwanewoerd 1a) kost ook € 5,- per dagdeel en is het reserveren via 088-65 64 120.

• De duofiets van De Terp in Zwolle (Radewijnsstraat 1 in Dieze-Oost) kost € 2,50 per uur. Te reserveren via tel. 038 – 85 15 740 of stuur een mailtje naar beheerdeterp@wijz.nu.

• De duofiets van Dalfsen is bij woonzorglocatie Rosengaerde (Pastoriestraat 1) te huur voor € 4,- per uur of € 7,50 per 2,5 uur. Te reserveren via teamwelzijn@rosengaerde.nl of 06 – 23 78 18 26. Bij het huren hoort een instructie.

• In Heino zijn er via het woonzorglocatie ’t Wooldhuis (Paalweg 10) twee duofietsen te huur. De kosten bedragen € 5,- per dagdeel. Reserveren via tel. 0572 – 39 83 98.

• De duofiets van Hasselt is voor € 5,- per dagdeel te reserveren bij woonzorgcentrum De Hazelaar (Gasthuysland 300), tel. 038-47 71 559.

• Fietsverhuurbedrijf TwenteFiets (tel. 0541 - 29 98 21) in Beuningen verhuurt duofietsen voor € 50,- per dag, € 150,- per midweek of € 250 per week.

• In Oudleusen is Plaatselijk Belang bezig om een duofiets te regelen.

• In Rijssen zijn er ook acties om een duofiets voor elkaar te krijgen.

Heeft u een tip waar een duofiets te huur is voor iedereen die dat wil? Geef het door via info@365dagenfietsen.nl