Fietssymposium 2021

Voormalig topwielrenster Marijn de Vries, viel op door haar kracht en snelheid. Ze begon op 30-jarige leeftijd met een experiment: kun je nog topsporter worden op je 30ste? Met veel trainen, gezond en regelmatig leven lukte het haar om te slagen in dit experiment. Ze fietste van 2010 tot 2016 op het hoogste niveau in het vrouwenpeloton.

Nu is ze gepensioneerd wielrenner en schrijft ze o.a. columns voor Trouw, is ze wieleranalist voor de NOS en Sporza, is ze dagvoorzitter op congressen, ambassadeur van Trek Bicycles, organisator van fietsevenementen en het allerbelangrijkst: een professionele hobbyfietser.

Foto: Jelmer ten Hoeve

Marco te Brömmelstroet is hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geeft colleges over de samenhang tussen ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteitsgedrag. In zijn onderzoek richt Marco zich op hoe we als samenleving nadenken over mobiliteitstoekomsten en hoe mobiliteitsinnovaties daarin een rol spelen. Het door hem opgerichte Urban Cycling Institute verbindt onderzoek naar de relaties tussen fietsen, samenleving en de stad met de dagelijkse planningspraktijk in Nederland en internationaal.

In zijn presentatie neemt Te Brömmelstroet ons mee in het belang van de taal die we gebruiken om over mobiliteit na te denken. Deze lezing is gebaseerd op het boek Het Recht van de Snelste dat hij samen met Thalia Verkade schreef en met de Brusseprijs (voor beste journalistieke boek) werd bekroond.

Iwan Spekenbrink is oprichter en CEO van Team DSM, een van de 19 WorldTour wielerploegen die strijden op het hoogste niveau van de wereldwijde wielersport. Het doel van het team is om de sport te innoveren door samenwerking en innovatie: Keep Challenging.

In zijn presentatie neemt hij je mee in het najagen van dromen en het niet accepteren van de status quo. “We moeten wereldkampioen teamwork worden en de grenzen van wetenschap en technologie verleggen. Het is de visie, het plan en een ongelooflijke groep mensen die ons helpen om te blijven bouwen aan een duurzame toekomst voor ons team, terwijl we presteren op de top van onze mogelijkheden, op en naast de fiets.”