Fill 1 Fill 1

Rob Harmeling

Group 10 28 januari 2022
Rob Harmeling
Niet iedereen heeft het in zich om profwielrenner te worden maar dat neemt niet weg dat iedereen het beste uit zichzelf kan halen. Voor sommige mensen is dat zelfs zwaarder dan topsport, vertelt Rob Harmeling (57) naar aanleiding van zijn werk voor de Maartens Foundation.

De naam komt je misschien bekend voor. Rob is voormalig profwielrenner, deed mee met de Olympische Spelen in Seoel (1988) en kwam jarenlang uit namens de TVM-wielerploeg. Of je kent hem van Tv-programma ‘De Avondetappe’ waar hij regelmatig te gast was. In 1996 zette hij definitief een punt achter zijn profcarrière. Dat neemt niet weg dat hij er nog dagelijks door wordt geïnspireerd.

Sport- en werkgeluk
Via zijn bedrijf Sportgeluk biedt Rob vitaliteitsprogramma’s aan voor bedrijven. ‘Thema’s in de topsport zijn niet anders dan in het bedrijfsleven: doelen stellen, samenwerken, teambouwen én omgaan met veranderingen.’ Bovendien, vertelt Rob, ‘is topsport altijd een optelsom van je fysieke, mentale en emotionele gesteldheid. Als prestaties afnemen is er – met één van die drie – iets aan de hand.’ Ook dat zal menig HR-manager beamen.

Topsport is relatief
Naast eigenaar van Sportgeluk is Rob ook directeur van de Maartens Foundation. Deze organisatie, geïnitieerd door de Sint Maartenskliniek, begeleidt en – zeg maar gerust – inspireert mensen vanaf het moment dat ze klaar zijn met revalideren. ‘Naar dat punt hebben ze keihard toegewerkt, maar eigenlijk begint het dan pas. Of je nu in een rolstoel zit of met een kunstbeen verder moet, revalidanten ontkomen er niet aan om elke dag in de spiegel te kijken: wat ze niet kunnen is duidelijk, maar wat kunnen ze wel? En hoe? Mentaal, fysiek en emotioneel is dat topsport. Wij begeleiden dat proces.’

(Niet) eten en drinken
‘Ik werk nu drie jaar met revalidanten en schrik nog dagelijks van dingen waar ze tegenaanlopen: wist je dat scholieren in een rolstoel vaak een hele dag niet eten en drinken? En dat hun prestaties daardoor aantoonbaar lager zijn? Door niet te eten en te drinken hopen ze een lastige of tijdrovende toiletgang op school te voorkomen. Een ander vertelt dat zijn stoelgang door het vele zitten een martelgang is geworden. En dat dat inmiddels een groter probleem vormt dan het niet kunnen lopen? Het zijn zomaar twee voorbeelden van revalidanten die steeds weer geconfronteerd worden met nieuwe problemen. In een serie seminars over voeding delen we tips en tricks om hun leven gemakkelijker en leuker te maken.’ Maar daarvoor moeten ze wel aan de bak en dat gaat best ver: een maand zonder suiker bijvoorbeeld, een maand zonder alcohol en een maand waarin ze moeten vasten.

Fietsen en vasten
‘Over dat vasten zijn top(para)sporters het roerend met elkaar eens: regelmatige onregelmatigheid is goed voor je prestaties. Je reinigt je lichaam en daarmee geef je nieuwe cellen en goede bacteriën een kans. Eigenlijk geldt dat voor iedereen. Ook voor jou als amateurfietser. Een andere tip: ontbijt nooit te zwaar voor je gaat fietsen. Het is een misverstand om te denken dat je die overbodige calorieën onderweg verbrandt. Maar we zijn geen kamelen, ons lichaam heeft na anderhalf uur fietsen gewoon weer nieuwe energie nodig. Waar de rest van je ontbijt blijft? Ergens in je lichaam waar het veel lastiger is om nog te verbranden. Wil je afvallen? Train dan je vetmotor door ‘s ochtends op een nuchtere maag te trainen. Daarmee stimuleer je je lichaam om gebruik te maken van die opgeslagen vetten. Wel wat drinken natuurlijk!

 

Wellicht ook interessant

Fietsverhaal
Impact fietsen
op gezondheid
Fietsverhaal
Bijdrage fietsclubs
aan de gemeenschap