In gesprek met Bas Tietema over fietsen en gezondheid
‘Fietsen is een hele gezonde sport voor alle leeftijden’
Zwollenaar Bas Tietema wil met zijn platform en wielerploeg Tour de Tietema ‘amuseren, entertainen en inspireren’. Onbewust zorgt hij er daarmee ook voor dat jongeren op de fiets stappen en een gezondere levensstijl aannemen. En dat juicht de wielrennende ondernemer natuurlijk toe. “Mensen van alle leeftijden fietsen. Daarin zitten enorme kansen die we nog niet volledig benutten”, zegt Tietema.
Een pleidooi voor vaker op de fiets stappen is niet moeilijk voor de wielrenner. “Je ziet veel meer van de omgeving dan tijdens wandelingen. Dan kom je maar een paar kilometer buiten je stad of dorp. Je maakt heel snel je hoofd leeg. En groot voordeel: je belast je gewrichten veel minder dan bij andere sporten. Dat maakt fietsen een ideale sport voor alle leeftijden.”
Grenzen verleggen
Van dat voordeel profiteerde hij in zekere zin zelf ook. Tietema was een talentvol voetballer bij PEC tot hij zijn kruisbanden scheurde. “Ik was nog te jong voor een operatie en moest daarom een andere sport kiezen. Dat werd wielrennen. Een sport die ik toen al fantastisch vond. Of wielrennen op topniveau per se gezond is, weet ik trouwens niet. Net zoals bij alle topsporten ben je bezig met limieten opzoeken en grenzen verleggen.” Tietema vindt de combinatie van zelf sporten en nadenken over visie en strategie heel leuk. De maatschappij gezonder maken is daarvan niet direct een onderdeel. “Maar wij kregen wel veel reacties van mensen die dankzij onze kanalen op de fiets zijn gestapt. Wij stralen plezier uit en laten zien hoe leuk het is om jezelf een doel te stellen en daar naartoe te leven. Ons team bestaat ook uit verschillende karakters, zodat iedereen zich met een van ons kan identificeren.”
In beweging
En daardoor krijgt Tour de Tietema mensen in beweging. Of ze nou een toertochtje gaan maken of toeleven naar een serieuze beklimming. “Heel veel Nederlanders fietsen natuurlijk al. Ook ouderen. Wat dat betreft liggen er enorme kansen om fietsen en gezondheid te verbinden. Het is een goede manier om overgewicht kwijt te raken. Heel goed ook dat er campagnes zijn die de fiets als vervoersmiddel voor het woon-werkverkeer promoten.” Tietema is enthousiast over Overijssel als fietsprovincie. Hij voelt zich hier veilig en het landschap nodigt uit tot lange ritten. “Vanuit Zwolle rij ik binnen vijf minuten naar het buitengebied. En dan fiets je over relatief rustige wegen. En je kunt alle kanten op. Dat gevoel van vrijheid vind ik heerlijk. In de Randstad is het drukker en rij je van het ene dorp naar het andere. Ik vind dat Overijssel op zich goed is ingericht voor fietsers.”
Agressie
Dat ‘op zich’ duidt op een klein aandachtspunt. Ook in eigen omgeving stuit Tietema soms op de agressie die meer wielrenners vaak ervaren. “Het probleem is dat je als wielrenner vaak te snel bent voor het fietspad. Maar als je op de weg fietst, krijg je reacties als ‘je moet op het fietspad’. Dat valt moeilijk op te lossen, vrees ik. Op de fietspaden zijn in korte tijd grote snelheidsverschillen ontstaan. Want mensen op speedpedelecs of elektrische fietsen gaan ook veel sneller dan scholieren die slingerend op weg naar school gaan.” Wat dat betreft denkt Tietema dat de toekomst van wielrennen als sport meer op afgesloten parcoursen ligt. “Dat je steeds hetzelfde rondje van pakweg vijftien kilometer rijdt. Dan heb je minder politiebegeleiding nodig. Ook voor trainingen zou een accommodatie met een kort circuit een goede oplossing zijn. Maar uiteindelijk druist dat wel tegen de charme van het wielrennen in.”