Fill 1 Fill 1

elektrische vrachtfiets

Group 10 4 februari 2022
Flexibel, duurzaam én zichtbaar
Ondernemers uit Overijssel kunnen sinds het voorjaar van 2021 subsidie aanvragen voor een elektrische vrachtfiets. Diverse ondernemers wisten de weg naar het aanvraagformulier al te vinden, waaronder hovenier Roderik de Vries en wijninkoper Otto Berkhof van Vinotheek Vintage.

Otto Berkhof is een wijnliefhebber én -kenner in hart en nieren. Sinds de zomer van 2021 heeft hij zijn eigen bedrijf: Vinotheek Vintage, een online wijnhandel. Om de flessen te bezorgen bij zijn zakelijke en particuliere klanten in Zwolle, heeft hij een bakfiets aangeschaft.

Otto: “Ik ben veel in de binnenstad te vinden om wijnen af te leveren. Dan is een fiets veel praktischer dan een auto: ik parkeer hem zo voor de deur. En door de flinke bak kan ik evengoed veel meenemen vanuit mijn magazijn op industrieterrein Marslanden.”

Duurzame wijn én vervoer
Duurzaamheid is een andere belangrijke drijfveer voor de jonge ondernemer. Hij importeert diverse biologische wijnen en natuurwijnen: wijnen die op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt worden. Otto: “Ik vind het mooi om, met het duurzame maakproces van die wijnen in het achterhoofd, geen vervuilende auto te rijden, maar een elektrische bakfiets te gebruiken”

Geen rijbewijs, toch alles mee
Roderik de Vries is eigenaar van het gelijknamige hoveniersbedrijf in Kallenkote. Zijn ‘groene’ bedrijf bestaat uit een klein team met een passie voor tuinen, van ontwerp tot onderhoud. Vanwege de verschillende grote gereedschappen en benodigde beplanting rijden Roderik en zijn collega’s meestal in busjes rond, maar sinds dit jaar is er een vrachtfiets aan het wagenpark toegevoegd.

Roderik: “Als hoveniersbedrijf hebben we natuurlijk aandacht voor duurzaamheid, maar de aanschaf van de vrachtfiets had een andere reden. Ik heb een werknemer aangenomen die geen rijbewijs heeft. Hij komt uit Eritrea en vanwege de taalbarrière is het voor hem lastig om een Nederlands rijbewijs te halen. Om ervoor te zorgen dat hij tóch bij ons aan de slag kon en zijn gereedschappen mee kan nemen, hebben we een vrachtfiets voor hem aangeschaft. Er past niet zoveel in als in een bus, maar een bladblazer, heggenschaar en andere spullen die hij nodig heeft, kunnen op deze manier mee. Door de vrachtfiets heeft hij een leuke baan en wij hebben er een fijne collega bij!”

Visitekaartje
De ondernemers zijn het erover eens dat een vracht- of bakfiets een opvallend visitekaartje vormt voor hun bedrijf. Otto: “Mijn bakfiets valt 100 keer meer op dan een auto! Ik heb de fiets laten bestickeren en ik hoor sindsdien regelmatig dat mensen me zagen fietsen of mijn fiets ergens gespot hebben. Een mooie manier van reclame maken.”

Over de subsidie
De subsidie voor de elektrische vrachtfietsen is nog steeds beschikbaar. Hij is bedoeld voor ondernemers die fysiek in Overijssel gevestigd zijn en na 1 april 2021 een vrachtfiets gekocht of geleased hebben voor minimaal 3 jaar. De provincie stelt maximaal 1500 euro per elektrische vrachtfiets beschikbaar. Alle informatie en het aanvraagformulier vindt u op de pagina Stimulering elektrische vrachtfiets op de website van de provincie.

Bron: Flexibel, duurzaam én zichtbaar op pad met de elektrische vrachtfiets – Port of Logistics Overijssel

Wellicht ook interessant

Fietsverhaal
Impact fietsen
op gezondheid
Fietsverhaal
Bijdrage fietsclubs
aan de gemeenschap