Fill 1 Fill 1

Fietsfile: Fietsbezorging, wat levert het op?

Group 10 1 november 2023
Fietsfile:
In de fietsfiles neemt MarketingOost Strategie, Onderzoek & Innovatie in opdracht van 365 dagen fietsen in Overijssel je mee in onderzoek gelieerd aan de fiets. Elke week volgt een onepaper over een bepaald onderzoek in combinatie met de fiets. Deze keer alles over alles over fietsbezorgers.

Introductie
In de afgelopen decennia heeft de wereld getuige mogen zijn van een opmerkelijke verschuiving in de manier waarop stedelijke logistiek wordt uitgevoerd. De opkomst van fietskoeriers heeft zich ontpopt als een ware revolutie, waarbij traditionele bezorgmethoden plaatsmaken voor een duurzamere en efficiëntere benadering. Met de groeiende bewustwording van milieuproblemen en de noodzaak om de negatieve impact van vervuilende voertuigen op stedelijke gebieden te verminderen, hebben fietskoeriers een prominente rol ingenomen in de bezorgindustrie. Deze trend heeft niet alleen geleid tot een groenere en schonere stadsomgeving, maar heeft ook de deur geopend naar nieuwe zakelijke kansen en innovatieve logistieke oplossingen. In deze fietsfile zullen we de opkomst van fietskoeriers verkennen, hun invloed op stedelijke logistiek onderzoeken en de bredere implicaties van deze opmerkelijke verschuiving bespreken.

Opkomst fietskoeriers
De afgelopen jaren zijn we met zijn allen steeds meer gaan bestellen. Zo werden er in 2022 maar liefst 611 miljoen pakketjes bezorgd in Nederland (RTL Nieuws, 2023). Waar dit voorheen enkel gedaan werd door postbussen of koeriers zien we de afgelopen jaren steeds vaker dat er fietsbezorgers zijn die deze pakketten bezorgen. We zien dit met name in de (grote) steden waarbij het laatste onderdeel van de pakketreis steeds vaker per fietskoerier bezorgd wordt (NOS, 2020). Ook zien we dat dit met name geldt voor de business-to-business bezorging (NOS, 2020). Er is ook de verwachting dat deze groei zich doorzet. Onder andere PostNL maakt steeds meer gebruik van bezorgfietsen.

Naast dat we de laatste jaren meer postpakketjes per fiets bezorgd zien worden, zien we ook steeds meer zogeheten ‘flitsbezorgers’. Met name tijdens de coronatijd tierden bedrijven als Getir, Flink en Zapp welig. Ze groeiden ontzettend hard, maar inmiddels is de daling ook weer ingezet (Trouw, 2023). Het is nog onduidelijk of deze daling zeer doorzet of dat flitsbezorging toch blijft bestaan in de steden. Wat wel opvalt is dat veel flitsbezorgers zich momenteel terugtrekken uit de steden, dus het einde lijkt ingezet van deze fietskoeriers.

Invloed op stedelijke logistiek
Fietsbezorging heeft een grote invloed op stedelijke logistiek. Eerder is al beschreven dat we met name fietsbezorging zien in stedelijke gebieden. We zien steeds vaker dat er in steden niet meer met busjes gereden mag worden i.v.m. milieueisen (KIM, 2022). Een eenvoudige oplossing hiervoor zijn vrachtfietsen, welke geen uitstoot veroorzaken. Dit is waarschijnlijk ook één van de redenen waarom veel bedrijven hier op overstappen. De verwachting is dat men in de toekomst zogeheten transporthubs gaat realiseren aan de rand van steden, waarna men met vrachtfietsen het laatste deel van de transportreis realiseert.

De mindere uitstoot is natuurlijk een gigantisch pluspunt van de bezorgfietsen, maar er zijn ook enkele (kleine) nadelen. Zo komt er door meer fietsbezorgers steeds meer drukte in de al drukke steden. Dit zorgt voor meer verkeersproblemen. Met name flitsbezorgers ondervonden dit veel. Bijna 1 op de 3 flitsbezorgers krijgt in zijn/haar carrière een ongeluk (Een Vandaag, 2022). Voor de toekomst is het dus belangrijk om in acht te nemen dat het steeds drukker wordt op de fietspaden en in de steden. Dit kan voor wrijving zorgen bij de verschillende gebruikers.

Toekomst fietsbezorging
We zien steeds meer fietsbezorgers en het aantal flitsbezorgers lijkt wat te dalen. De verwachting is dat in de toekomst er meer fietsbezorging plaatsvindt, helemaal in de stedelijke context. Wat het in de buitengebieden gaat doen is nog onzeker, maar met de technologische ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden is de verwachting dat dit ook in de buitengebieden gaat plaatsvinden. Het is voor steden en het platteland dan ook belangrijk om in de toekomst rekening te houden met deze toekomstige trend. Wilt u hier advies bij? Neem dan contact op met 365 dagen fietsen in Overijssel via info@365dagenfietsen.nl

Bronnen 

Wellicht ook interessant

In gesprek met...
Zwolse wethouder
mobiliteit
In gesprek met...
Politieman Jeroen
over helmplicht