Fill 1 Fill 1

Fietsfiles: Gezondheidsinnovaties voor de fiets

In de fietsfiles word je meegenomen in relevant onderzoek, gelieerd aan de 'fiets'. Elke week een onepaper van MarketingOost, Strategie, Onderzoek & Innovatie over een bepaald onderzoek in combinatie met de fiets. Deze keer alles over alles over gezondheidsinnovaties voor de fiets!

Fietsen is een van de meest populaire vormen van lichaamsbeweging en recreatie ter wereld. Naast het feit dat het een praktisch vervoersmiddel is voor woon-werkverkeer of boodschappen, biedt fietsen ook tal van gezondheidsvoordelen. Het is een low-impact oefening die zacht is voor de gewrichten en kan helpen om de algehele gezondheid en welzijn te verbeteren. Van cardiovasculaire en metabole voordelen tot het verbeteren van de mentale gezondheid en het verminderen van het risico op chronische ziekten. Er zijn talloze redenen waarom fietsen een geweldige manier is om gezond te blijven. Gezien de Overijsselse bevolking steeds ouder wordt is het belangrijk om te blijven fietsen! Zo blijven we met zijn allen gezond, hetgeen ook een positief effect heeft op de gezondheidskosten. In deze fietsfile nemen we je mee in een aantal innovaties die het mogelijk maken dat iedereen kan blijven fietsen (en ook blijft fietsen)!

Fietsuitvindingen door de jaren heen 

  1. Duofietsen

Duofietsen bestaan al sinds de 19e eeuw. In de late 19e eeuw fietsten mensen graag samen op een fiets om te socializen, de rol van de duofiets is echter ontzettend veranderd sinds de afgelopen jaren. In de afgelopen jaren is de duofiets steeds meer gericht op inclusie, waarbij mensen met een fysieke beperking kunnen fietsen onder begeleiding. Het project Fietsmaatjes geeft aan dat het aantal duofietsen ontzettend snel stijgt (Fietsmaatjes, 2023).

  1. Elektrische fietsen

In een eerdere fietsfile zijn we al uitgebreid ingegaan op elektrische fietsen. Wanneer we kijken naar het E-bike gebruik in Overijssel zien we zeer hoge getallen. 55% van de recreatieve fietsers in Overijssel maakt gebruik van de E-bike. Dit ligt ver boven het landelijk gemiddelde en het gemiddelde van andere Provincies (Blauw, 2021). Met name veel ouderen maken gebruik van deze Elektrische fietsen.

  1. Driewielfietsen

Een driewielfiets is een zeer geschikt alternatief voor als je niet (meer) op een tweewieler kan of durft te fietsen. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van een evenwichtsstoornis, wanneer je slecht ter been bent of omdat je regelmatig van de fiets bent gevallen. Concrete verkoopcijfers van driewielers zijn er niet, maar fabrikanten noteren stuk voor stuk een grotere vraag. Van Raam, Europees marktleider in het maken van aangepaste fietsen, spreekt van een jaarlijkse groei van 20 tot 25 procent in de afzet van driewielers (Telegraaf, 2018) .

Aanpassingen infrastructuur

Deze fietsen hebben allen veel meer wegoppervlak nodig door hun brede omvang, wat er voor zorgt dat de huidige fietsinfrastructuur niet altijd even geschikt is voor deze fietsers. Het is daarom ook nodig om bij de aanleg van nieuwe infrastructuur deze sterk te verbreden. Een traject waarbij hiermee al sterk rekening mee is gehouden is de F35 tussen Hengelo en Enschede (in 2019 uitgeroepen tot beste fietssnelweg van Nederland). Deze route kenmerkt zich door een hoogwaardige kwaliteit in breedte en comfort. Het brede profiel, vier meter plus veilige kantstroken, zorgt ervoor dat de verschillende gebruikers veilig samen gebruik kunnen maken van het fietspad (Goudappel, 2023). Het ligt in de lijn van verwachting dat er in de toekomst nog veel meer ouderen deel uit maken van de Nederlandse bevolking. Het is dan ook ontzettend belangrijk, om net als in Hengelo en Enschede, in de realisatie van fietsinfrastructuur hier rekening mee te houden.

Participeren op de toekomst

Om als bevolking gezond te blijven is fietsen een uitstekende remedie, maar doordat de bevolking vergrijst is het niet mogelijk om allemaal te blijven fietsen. Echter door innovatieve aanpassingen aan de fiets of aan de infrastructuur is er meer mogelijk. Het is daarom belangrijk om hier in de toekomst rekening mee te houden. Stichting 365 Dagen Fietsen kan je in verbinding stellen met de juiste partijen voor innovaties. Neem vrijblijvend contact op met 365 dagen fietsen in Overijssel via info@365dagenfietsen.nl.

Bronnen 

  1. Blauw (2021) – Recreatief fietsen in Overijssel, via https://www.anwb.nl/binaries/content/assets/anwb/pdf/belangenbehartiging/vrije-tijd/onderzoek-recreatief-fietsen-2022/anwb-recreatief-fietsen—overijssel.pdf
  2. Fietsmaatjes (2023) – Fietsmaatjes, via https://fietsmaatjes.nl/tag/groei-2/
  3. Goudappel (2023) – Brede fietspaden, vai https://www.goudappel.nl/nl/themas/fiets/toegankelijke-en-veilige-fietspaden-brede-fietspaden
  4. Telegraaf (2018) – Driewielfietsen, via https://thuismobiel.nl/driewielfiets-een-veilig-alternatief-mooi-artikel-telegraaf/

Wellicht ook interessant

Nieuws
Vitaal
Bedrijventerrein
Zwolle
Fietsverhaal
Impact fietsen
op gezondheid