Fill 1 Fill 1

Fietsmonitor 2023

Group 10 12 oktober 2023
Nieuwe Fietsmonitor houdt Overijssels fietslandschap scherp
Op 12 oktober vond in Hengelo het fietssymposium plaats. Wethouder van de gemeente Borne David Vermorken, tevens bestuurlijk thematrekker fiets voor de regio Twente, ontving uit handen van Bert Krale (voorzitter Stichting 365 Dagen Fietsen in Overijssel) de Fietsmonitor 2023.

Cijfers liegen niet

De Fietsmonitor 2023 is de opvolger van de Fietsmonitor 2019 en geeft het meest recente inzicht in de stand van zaken, de innovaties, kansen en uitdagingen ten aanzien van het fietsgebruik in de provincie Overijssel. De cijfers liegen er niet om. Naast de groeiende positieve effecten zijn er kritische kanttekeningen, aanbevelingen en waarschuwingen.

Duizelingwekkende bijdrage aan economie

Er is geen twijfel dat de fiets bij veel grote uitdagingen in ons land een deel van de oplossing vormt. De fiets is een duurzaam en gezond alternatief voor de bereikbaarheid van korte tot middellange afstanden. Bovendien staat een fietser meer in verbinding met zijn medemens dan de – in zijn heilig koe verstopte – automobilist. Wist u dat het fietsgebruik met duizelingwekkende bedragen bijdraagt aan de economie? Tegelijkertijd stijgt het aantal (dodelijke) ongevallen. Hoe dat komt, wat daarbij opvalt en wat mogelijke oplossingen zijn? De Fietsmonitor zoomt in.

‘De Fietsmonitor vormt een strategisch instrument voor zowel overheden als ondernemers. Overheden worden in staat gesteld om te kunnen (bij)sturen op de positieve dan wel negatieve effecten; ondernemers en marketeers kunnen beter voorsorteren op trends.’ – Guido Wapstra, MarketingOost

Raakvlakken met bijna alles

Fietsen is meer dan alleen een werkwoord. Het heeft raakvlakken met bijna alle beleidsterreinen waar overheden invloed op hebben en een verschil kunnen maken. Zoals veiligheid, bereikbaarheid, gezondheid en leefbaarheid, het milieu, de economie en het sociale domein. Al die beleidsterreinen komen aan de orde en worden vanuit meerdere invalshoeken geanalyseerd. De Fietsmonitor geeft een onverbloemd verslag aan de hand van feiten, cijfers en onderzoeksresultaten. Aangevuld met interviews met ervaringsdeskundigen en slimme ondernemers.

Initiatiefnemer

De Fietsmonitor wordt uitgegeven door de Stichting 365 Dagen Fietsen in Overijssel in samenwerking met de provincie Overijssel en MarketingOost. Door het aanjagen, verbinden en initiëren van fietsinitiatieven heeft de stichting tot doel om het fietsgebruik in Overijssel met 30% te verhogen. Ze is als onafhankelijk adviseur en expert betrokken bij de (lange-termijn) visie op fietsen in Overijssel. MarketingOost onderschrijft de toegevoegde waarde en ondersteunt de stichting op diverse manieren. Onder meer met de in dit najaar gestarte tv-serie De Fietsclub, die kijkers meeneemt naar soms nog onontdekte plekken en verrassende initiatieven die onze provincie te bieden heeft.

 

Overhandiging Fietsmonitor 2023 door Bert Krale (voorzitter 365 Dagen Fietsen) & David Vermorken, wethouder gemeente Borne

Wellicht ook interessant

Fietsverhaal
Impact fietsen
op gezondheid
Fietsverhaal
Bijdrage fietsclubs
aan de gemeenschap