Fill 1 Fill 1

‘Mijn fiets is de brug tussen twee werelden’

Group 10 11 maart 2021

Met het project 365 dagen fietsen wil de provincie Overijssel het fietsen extra stimuleren. Fietsen werkt, altijd en voor iedereen. Dat geldt zeker voor boerin en medisch secretaresse Hennie Wijnhout. Zij fietst drie keer per week vijftien kilometer van het buitengebied van Heino naar het Isala Ziekenhuis in Zwolle.

“Tegenwoordig heb ik een e-bike en dat scheelt een kwartier. Nu ben ik in een half uur thuis en kom ik ’s morgens frisser aan. Ik rij al negentien jaar met veel plezier een prachtige route langs landgoed De Colckhof en de Nieuwe Wetering. Op de fiets merk je meer van de seizoenen dan in de auto. De herfst is mijn favoriet: ik ruik de natte bladeren en ervaar hoe de rust in de natuur weerkeert. In de winter geniet ik van de stilte en maakt mijn hart een sprongetje als er ergens een melkmachine aanslaat. Het geroep van de grutto’s en kieviten valt me in het voorjaar meteen op, want in onze weides beschermen we de weidevogels ook. En in de zomer? Dan bewonder ik de libellen die boven het water zweven!

Even loskomen

Zo maak ik op de fiets dankzij de natuur mijn hoofd leeg. Ik heb namelijk mooi, maar ook intensief werk. Als medisch secretaresse bij de ‘mammapoli’ probeer ik elke borstkankerpatiënt op een persoonlijke manier te benaderen. Daarnaast loopt het op mijn afdeling regelmatig anders dan gepland. Maar gelukkig ben ik vrij flexibel.

Als boerin heb je die eigenschap ook nodig, want een koe wacht niet met kalven tot jij wakker bent. Samen met Wim, en sinds kort ook met onze zoon Wouter, zit ik in de maatschap van onze melkveehouderij met 190 koeien. Ik doe de administratie, maak het rondje langs de koeien, krab met een hark de mest uit een box of help bij de geboorte van een kalfje.

Goede combi

Juist de combinatie van die twee werelden vind ik fijn. Het fietsen vormt de brug ertussen. Als ik na een dag in het ziekenhuis het erf op rij, heb ik alles achter me gelaten en ben ik nieuwsgierig naar wat Wim heeft meegemaakt op het bedrijf.”

Wellicht ook interessant

Fietsverhaal
Impact fietsen
op gezondheid
Fietsverhaal
Bijdrage fietsclubs
aan de gemeenschap