Uitbreiding BITS project
De provincie Overijssel doet dit niet alleen, maar in een samenwerkingsverband met overheden, kennisinstellingen en bedrijven in België, Denemarken, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De uitbreiding betekent dat de BITS project partners gezamenlijk € 721.774 extra zullen investeren in slimme fietsoplossingen, waarop 50% subsidie wordt verstrekt door het Interreg Noordzeeregio programma. Met de toegekende subsidie kan het BITS project zijn activiteiten op een aantal terreinen uitbreiden:
- Er worden slimme fietsoplossingen geïmplementeerde in nieuwe steden die eerder nog niet actief waren in BITS, in de provincie Overijssel, East Riding of Yorkshire Council (Engeland) en in de stad Oldenburg (Duitsland);
- Nieuwe technieken, waaronder innovatieve manieren om verkeerslichten eerder op groen te zetten, nieuwe manieren om fietsers te tellen en deelfietsen met sensoren die de luchtkwaliteit meten.
- Nieuwe projectpartners: Deelfiets Nederland (Zwolle), Cycledata (Zeewolde), de stad Oldenburg.
Uiteindelijk moet deze uitbreiding ertoe leiden dat meer mensen (langer) gaan fietsen, wat zal bedragen aan een verminderde CO2-uitstoot in het Noordzeeregio-gebied.
Investering past in breder plaatje
“De extra investering in slimme fietsoplossingen moet gezien worden in een breder plaatje” aldus de gedeputeerde. “We investeren al vele miljoenen euro’s in infrastructuur voor fiets en verkeersveiligheid. De slimme fietsoplossingen komen hiervoor niet in de plaats maar zijn juist een extra investering om het fietsen in de provincie verder te stimuleren. Corona heeft iedereen doordrongen van een gezondere leefstijl, en fietsen past daar heel goed in, of het nu naar het werk is of recreatief.”
Over het BITS project
Het BITS-project(verwijst naar een andere website) wordt medegefinancierd door het Interreg Noordzeeregio-programma van de Europese Unie(verwijst naar een andere website). Dit programma stimuleert onder meer duurzaam transport en groene mobiliteit. Met de uitbreiding telt het project nu dertien partners, afkomstig uit diverse landen rond de Noordzee. Zij focussen onder meer op een beperking van de CO2-uitstoot door het fietsgebruik onder bepaalde doelgroepen met minstens 10% te verhogen.
De provincie Overijssel coördineert het BITS-project. Andere Nederlandse partners zijn de gemeente Zwolle, Deelfiets Nederland en Cycledata. Buitenlandse partners in het project zijn de provincie Antwerpen, Brugge, VIVES en Cycling Industries Europe (België), de stad Oldenburg, universiteit Oldenburg en Baron Mobility (Duitsland), Aarhus (Denemarken) en East Riding of Yorkshire Council (Engeland).