Fill 1 Fill 1

Fietsfile: Kinderen op de fiets!

Group 10 21 augustus 2023
Door  Guido Wapstra
Fietsfile:
In de fietsfiles word je meegenomen in relevant onderzoek, gelieerd aan de 'fiets'. Elke week een onepaper van MarketingOost, Strategie, Onderzoek & Innovatie over een bepaald onderzoek in combinatie met de fiets. Deze keer delen we alles over hoe/waarom fietsen goed is voor kinderen.

In een wereld waar technologie de boventoon voert en schermtijd de norm lijkt te zijn, is er één activiteit die een eeuwenoude vreugde met zich meedraagt en een onschatbaar voordeel biedt voor kinderen: fietsen. Terwijl kinderen zich voorbereiden om weer voor het eerst naar school te fietsen, is het de moeite waard om te benadrukken hoe deze eenvoudige en vertrouwde vorm van vervoer niet alleen bijdraagt aan hun fysieke gezondheid, maar ook aan hun algehele welzijn en ontwikkeling. In dit artikel verkennen we de talloze voordelen van fietsen voor kinderen, van het bevorderen van lichamelijke activiteit tot het stimuleren van zelfvertrouwen en sociale interacties. Terwijl het geluid van belletjes en het gezoem van banden de schoolstraten vult, is het duidelijk dat fietsen veel meer is dan alleen een manier om van A naar B te komen – het is een bron van vreugde, groei en kostbare herinneringen voor opgroeiende kinderen. 

Tegen overgewicht
Obesitas is wereldwijd een groeiend probleem, met name voor kinderen. Naar verwachting hebben in 2030 meer dan 250 miljoen kinderen ernstig overgewicht tegenover 158 miljoen in 2020. Europa is geen uitzondering, al zijn de verschillen groot, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In 2020 heeft gemiddeld 14,7% van de volwassenen van 18 jaar en ouder in Nederland obesitas.  

Wanneer we kijken binnen de landsgrenzen zien we dat GGD-regio Zuid-Limburg het hoogste percentage inwoners met obesitas heeft (17,8%). Ook de GGD-regio Twente kent veel obesitas (16,3%).  In GGD-regio Noordwest Overijssel valt het mee met 14,4%. Binnen de Overijsselse grenzen zijn Twenterand (22%) en Zwartewaterland (21%) uitschieters (Rijksministerie voor Volksgezondheid, 2022). Een manier om overgewicht tegen te gaan is door het gebruik van de fiets! Onderzoek wijst uit dat men door fietsen eerder de beweegrichtlijn haalt (2,5 uur per week), wat ervoor zorgt dat de kans op obesitas substantieel minder kleiner is (Kenniscentrum Sport & Bewegen, 2023).  

Stimuleren van zelfvertrouwen
Naast dat fietsen dus erg goed is voor de fysieke gezondheid voor fietsen is het ook heel erg goed voor het algemeen welzijn. Zo verbetert fietsen de coördinatie, het evenwicht en de concentratie. Kijk maar eens naar die kinderen die op hun loopfiets door parken racen alsof ze dat al hun hele leven doen, later leert men fietsen met zijwieltjes en in een mum van tijd fietsen ze als volleerde fietsers rond. Naarmate ze beter leren fietsen en met de fiets leren omgaan en steeds meer kleine doelen bereiken, groeit hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen (SIROKO, 2021) . 

Sociale interacties
Kinderen leren veel van het omgaan met andere mensen, zoals sociale omgangsvormen. De fiets zorgt ervoor dat kinderen al vanaf (zeer) jonge leeftijd sociaal actief zijn, leren en tijd met elkaar kunnen doorbrengen. De jongste kinderen delen en ruilen bijna probleemloos hun loopfiets in het park. Oudere kinderen en tieners verplaatsen zich bijna dagelijks op twee wielen naar school, sport en andere activiteiten. Fietsen is voor hen allemaal een geweldige manier om nieuwe vrienden buiten de familiekring te ontmoeten en relaties aan te knopen met mensen die dezelfde interesses hebben (SIROKO, 2021). 

Kom ook in actie: fietsen verbindt!
Laten we gezamenlijk de kracht van de fiets benutten om niet alleen obesitas te bestrijden, maar ook om onze kinderen te stimuleren in hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. Door te fietsen kunnen we een gezondere toekomst creëren, waarin zowel individuele gezondheid als verbondenheid binnen de samenleving worden bevorderd. Wil jij nu projecten realiseren om meer kinderen aan het fietsen te krijgen? Neem dan contact op met 365 dagen fietsen en wij verbinden je met de juiste partij!  

Bronnen  

 

Wellicht ook interessant

Fietsverhaal
Impact fietsen
op gezondheid
Fietsverhaal
Bijdrage fietsclubs
aan de gemeenschap