Fill 1 Fill 1

‘We maken van alles mee als we naar school fietsen’

Group 10 11 maart 2021

Karlijn Blankestijn, Renée Kalis en Pien Timmers fietsen elke dag van Heino naar de scholengemeenschap Thorbecke in Zwolle. En vaak beleven ze van alles.

Karlijn Blankestijn, Renée Kalis en Pien Timmers fietsen elke dag van Heino naar de scholengemeenschap Thorbecke in Zwolle. Dat is 16 kilometer. Met een groepje meiden verzamelen ze aan de rand van het dorp en dan fietsen ze – weer of geen weer – naar school. Kletsend, zingend of giechelend. En vaak beleven ze van alles.

 

Liever niet met de bus

Renée: “Mijn ouders willen de bus niet betalen, maar dan moet het wel heel erg slecht weer zijn. ‘Fietsen is gezond voor je’ zeggen ze altijd. En dat vind ik ook wel. Trouwens, ik ga sowieso liever met de fiets, want het is altijd zo druk en warm in de bus.”

Karlijn: “Bovendien is het gezellig om samen te fietsen. We vertellen elkaar wat er op school gebeurd is of wat we gaan doen. Of we praten over anderen, dat ook wel.”

Pien: “Ja, lekker kletsen. Soms zingen we. We hebben een liedje gemaakt op Dieuwertje Blok, haha.”

Renée: “Inmiddels hebben Pien en ik er ook een videoclip bij gemaakt.”

 

Sapnnende gebeurtenissen

Karlijn: “Er gebeurt altijd wel wat. We vallen bijvoorbeeld regelmatig om. Van het lachen of omdat we niet goed opletten. En er is één meisje van onze groep dat nooit tegen de heuveltjes opkomt. Daar knalt een van ons dan bovenop. Lachen! Dan staan we gewoon weer op. Geen probleem.”

Pien: “Mij valt altijd van alles op onderweg. Zo zag ik een keer een schaap in de sloot. De rest geloofde me eerst niet, dus fietsten we weer terug. Het was echt waar! Ik belde mijn moeder, want die is dierenartsassistente. Ze raadde ons aan om naar de boerderij te gaan, maar daar waren enge honden. Gelukkig kwam de boer toen net zelf naar buiten en hij trok het schaap weer op het droge, want dat zagen wij niet zitten, hoor. Nu staat er een hek om het weiland.”

Karlijn: “Wij hebben onze ogen natuurlijk ook niet dicht en we onderzoeken graag alles. Laatst zagen Renée en ik een groot kleed liggen. Wij stoppen natuurlijk. Lag er een dode koe onder. Nou, dat maakt zo’n fietstochtje naar school toch een stuk interessanter.”

Pien: “En weet je nog die keer dat ik een telefoon in de berm ontdekte? Er zaten zelfs een bankpasje en een rijbewijs in. We belden de eerste contactpersoon, maar die geloofde ons aanvankelijk niet. Gelukkig ging hij er zelf toch maar achteraan bellen en zo kwam de eigenaresse van de telefoon even later naar ons toe. We kregen samen 20 euro, 4 euro per persoon want we waren met zijn vijven.”

Renée: “Ik had pech, want ik was er die dag net niet bij. We zitten namelijk in verschillende klassen en hebben dus niet altijd hetzelfde rooster.”

 

Fietsafstand

Karlijn: “Of de fietsafstand belangrijk was toen ik mijn middelbare school uitkoos? Nee, niet echt. Ik ben wel in Raalte gaan kijken, want dat is maar 7 of 8 kilometer. Maar ik vond dit de leukste school in de buurt.”

Pien: “Ik wist meteen dat ik naar de Thorbecke wilde en heb er helemaal niet zo op gelet hoe ver het was.”

Renée: “Dat geldt ook voor mij. In het begin van de eerste dacht ik wel: poeh, moet ik elke dag een uur fietsen?!? Nu ben ik er zo aan gewend en lijkt het korter.”

Pien: “Als je moet sporten ’s avonds dan is het weleens lastig dat het zoveel tijd kost. Op de heenweg doen we er 50 minuten over en op de terugweg een uur.”

Renée: “Op de terugweg zijn we wat slomer.”

Karlijn: “We fietsen ook bijna nooit meer de kortste route langs de N35, maar meestal langs het kanaal. Dat is veel mooier en vooral veel rustiger qua verkeer. Helpt bij het kletsen.”

 

Lekke banden en slecht weer

Karlijn: “Ik heb niet zo lang geleden voor het eerst een lekke band gehad. Dan bel ik mijn vader. Die was gelukkig vroeg thuis en heeft me gehaald. Hij heeft ook mijn band geplakt.”

Renée: “Ik heb nog nooit een lekke band gehad, maar slecht weer vind ik niet leuk.”

Karlijn: “Als het echt heel hard regent, doe ik wel een regenpak aan. Maar het zit niet zo lekker.”

Renée: “Ik vind een regenpak niet heel erg comfortabel zitten: beetje plakkerig en heel erg warm, vooral als je hard moet fietsen tegen de wind in met harde regen!”

 

Veilig fietsen…

Pien: “Natuurlijk rijden we met zijn drieën naast elkaar als we met een oneven aantal zijn. Nou ja, niet als er een auto aankomt, he?”

Renée: “Maar zonder handen rij ik nooit.”

Pien: “Ik wel als ik mijn handschoenen moet uitdoen.”

Karlijn: “Zonder handen rijden? Dat kan ik niet eens.”

 

Het e-bike dilemma

Karlijn: “Een e-bike hoeft voor mij niet. Ik kan toch op mijn gewone fiets rijden? Bovendien ga op een e-bike harder dan de rest. Dat is niet gezellig. Maar als iemand heel ver van school woont, kan ik het me wel voorstellen, hoor.”

Renée: “Ja, inderdaad. Dan is het handig. Je trapt dan ook wel, dus het is nog steeds goed voor je.”

Pien: “De conclusie? Alle scholieren zouden gewoon op de fiets naar school moeten gaan als het kan. Dat is gezond en gezellig!”

Wellicht ook interessant

Fietsverhaal
Impact fietsen
op gezondheid
Fietsverhaal
Bijdrage fietsclubs
aan de gemeenschap