Fill 1 Fill 1

Fietsfiles: Hoe fietsclubs bijdragen aan de gemeenschap

Group 10 9 maart 2024
Door  Guido Wapstra
In de fietsfiles word je meegenomen in relevant onderzoek, gelieerd aan de 'fiets'. Elke week een onepaper van MarketingOost, Strategie, Onderzoek & Innovatie over een bepaald onderzoek in combinatie met de fiets. Deze keer alles over hoe fietsclubs bijdragen aan de gemeenschap.

Fietsclubs, of ze nu bekendstaan als wielerclubs of fietsverenigingen, spelen een cruciale rol in onze samenleving. Ze brengen fietsfanaten van diverse leeftijden en achtergronden bijeen en smeden een gemeenschap die gedreven wordt door een gedeelde passie voor het peddelen. Deze clubs zijn niet zomaar plekken waar mensen samenkomen om te genieten van hun favoriete sport; ze bieden een scala aan voordelen die verder reiken dan alleen het plezier van het trappen.

Aantallen fietsclubs in Overijssel

Het district oost van de KNWU (Noordoostpolder, Overijssel en de Achterhoek) telt in 2021 38 clubs en 16 verenigingen. Hiermee is het de regio met de meeste clubs van Nederland. De KWNU heeft helaas geen gegevens over het ledenaantal per regio (KNWU, 2022). In onderstaande kaart zijn de fietsclubs in Nederland geplot.

Effect op sociale cohesie

Een fietsclub vormt een sociale lijm die mensen verbindt. Fietsliefhebbers kunnen elkaar ontmoeten, ervaringen delen en vriendschappen smeden die verder gaan dan de grenzen van de club zelf. Het verbindende element van fietsen brengt mensen samen, ongeacht hun achtergrond, leeftijd of sociale status. Het is een kans om te ontsnappen aan de alledaagse beslommeringen en gezamenlijk te genieten van de vrijheid en het avontuur dat fietsen met zich meebrengt. Het effect van sportclubs / verenigingen op de sociale cohesie is groot. Sporters van sportverenigingen, informele sportgroepen of bij commerciële sportaanbieders waarderen allen de goede sfeer in hun sportgroep of -club het meest, gevolgd door een gevoel van trots om bij die club te horen. Ook vinden veel sporters het maken van contacten belangrijk evenals het ontmoeten van andere mensen (SCP, 2020).

Effect op gezondheid

Ook spelen fietsclubs een belangrijke rol bij het bevorderen van gezondheid en welzijn. Fietsen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging. Wanneer iemand zich aan deze beweegrichtlijnen houdt, heeft diegene een aantoonbaar kleinere kans op ziektes, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, verschillende typen kanker en ook depressies (Gezondheidsraad, 2017). Hiernaast voorkomt het fietsen ook overgewicht, wat voor zeer veel complicaties kan zorgen (Bailey et al., 2013), is het een manier om de symptomen van reuma en stijfheid in de spieren te verminderen (Fietsersbond, 2022). Wanneer mensen lid zijn van een club is er meer (sociale) druk om toch in beweging te komen.

Verantwoord fietsen

Wielrenners en hardfietsers kunnen nog wel eens voor ergernissen zorgen bij overige weggebruikers. Fietsclubs kunnen hiervoor ook educatieve aspecten bevatten. Ervaren fietsers kunnen hun kennis en expertise delen met nieuwkomers, waardoor er een omgeving ontstaat waarin fietsvaardigheden en veiligheidspraktijken worden geleerd en bevorderd. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van verantwoordelijke en bewuste fietsers, en helpt de fietscultuur in stand te houden.

Vraagbaak voor alle issues en uitdagingen

Fietsclubs zijn dus ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van (verantwoord) fietsen en zorgen voor een groot effect op de gezondheid van deze mensen. Het is dan ook erg belangrijk dat deze clubs in stand blijven! Veel amateurverenigingen van elke sport kampen met teruglopende ledenaantallen en hebben last van financiële problemen. Of dit in de wielerwereld ook het geval is, kan niet cijfermatig onderbouwd worden. belangrijk om te blijven investeren in deze wielerclubs! Ben je lid van een wielerclub en zijn er vragen over deze issues, neem dan contact op met 365 dagen fietsen in Overijssel. De adviseurs hebben een groot netwerk en koppelen elk vraagstuk aan de juiste partij.

Bronnen 

Wellicht ook interessant

Fietsverhaal
Impact fietsen
op gezondheid
Fietsverhaal
Gezondheidsinnovaties
voor de fiets