Fill 1 Fill 1

Leefstijlen versus Fietsen

Group 10 8 maart 2024
Door  Guido Wapstra
Fietsfile

Welkom in de dynamische wereld van fietsen, waar de eenvoudige handeling van trappen een uitnodiging is tot eindeloze mogelijkheden en doelgroepen. Fietsen heeft zich ontpopt als een universele activiteit die mensen van alle leeftijden, achtergronden en interesses samenbrengt. Of je nu jong of oud bent, een recreatieve fietser of een fervente sporter, er is een perfecte fietservaring voor elke doelgroep. In deze fietsfile gaan we in op de fietservaring van verschillende Leefstijlen.

Leefstijlen versus fietsen

Leefstijlen laten zien waar mensen in hun vrije tijd of op vakantie behoefte aan hebben. En wat de verschillen hierin zijn. We weten niet alleen hoe deze leefstijlen eruit zien, we weten ook waar in Nederland zij wonen. De vrijetijdssector maakt bij marktanalyses vaak gebruik van de Leisure Leefstijlen. Deze Leisure Leefstijlen zijn gebaseerd op het BSR™-model. Dit is een leefstijlmodel van MarketResponse. Het ontrafelt de drijfveren van mensen en geeft inzicht in hoe je mensen in beweging kunt krijgen. Nuttige informatie die handvatten geeft voor gerichte productontwikkeling of het bepalen van een marketingstrategie.

Er zijn geen leefstijlen die opvallend meer of opvallend minder recreatieve fietsers kennen. Maar het gedrag en de- behoeften van recreatieve fietsers verschillen wel per Leisure Leefstijl. We delen een paar opvallende fietsinitiatieven:

Fietsstandplaats vakanties

Fietsstandplaatsvakanties zijn populairder dan gemiddeld bij de Verbindingszoekers, de Inzichtzoekers en de Rustzoekers.

  1. De Rustzoekers zitten in de ‘veilige’ hoek van het model. De groep is ingetogen en vooral gericht op het eigen gezelschap en de eigen omgeving.
  2. Verbindingszoekers zijn op zoek naar gezelligheid en zijn geïnteresseerd in anderen, terwijl de Inzichtzoekers meer hun eigen gang willen gaan, en dingen willen leren en ervaren.

Fietstrektochten

Trektochten zijn populairder dan ge­middeld bij de Avontuurzoekers en de Plezierzoekers. Beide groepen zitten aan de extraverte kant van het model en zijn meer dan gemiddeld naar buiten gericht. De Avontuurzoekers richten zich daarbij vooral op de activiteit; de Plezierzoekers passen zich eerder aan het gezelschap aan.

LF Gebruikers

Bij de LF-gebruikers zijn juist de Inzicht­zoekers en Stijlzoekers oververtegenwoor­digd. Bij hen staat de activiteit – en niet het gezelschap – centraal. Men kiest dus bewust voor een fietstrektocht. Voor de Inzichtzoekers en Stijlzoekers zijn controle en status belangrijk.

Welke leefstijl past goed bij het Overijssels fietsaanbod?

Overijssel heeft zeer veel sportieve fietsmogelijkheden. Zo kun je uitstekend MTB-en op de Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal en is het wielrennen met name in de Kop van Overijssel zeer populair. Het sportieve aanbod past dan ook zeer goed bij stijlzoekers en plezierzoekers. Zij combineren dit sportieve uitje ook graag met horeca en leuke evenementen / activiteiten in de nabijheid.

Wanneer we kijken naar het reguliere fietsaanbod is dit zeer geschikt voor inzichtzoekers en verbindingszoekers. Zij volgen graag (thematische) routes via de knooppunten waarbij ze langs interessante plekken gaan. Hier gaan ze dan ook graag even kijken. Hiernaast maken ze graag gebruik van bankjes en zitmogelijkehden. Ook harmoniezoekers en avontuurzoekers stappen graag af om interessante bezienswaardigheden te bekijken. Zij vinden vaak de (breedte van) de wegen belangrijk.

Aan de slag of verdieping nodig? Kom in contact met ons!

Met al deze informatie kun jij als beleidsmaker of als geïnteresseerde jouw fietsomgeving afstemmen op jouw doelgroep. Heb je daar hulp bij nodig? Neem dan vooral contact op met Strategie, Onderzoek en Innovatie van MarketingOost. MarketingOost is het kennisinstituut op het gebied van doelgroepen in de Vrijetijdseconomie in Overijssel. Ze kunnen adviseren over welke routes passen bij welke doelgroep en hoe je dit kan afstemmen op jouw doelgroep! Je kunt contact opnemen via onderzoek@marketingoost.nl 

Note: de informatie in dit artikel is afkomstig vanuit het Landelijk Fietsplatform en tot stand gekomen i.s.m. Monica Wagenaar van de Afdeling Onderzoek.

Wellicht ook interessant

Fietsverhaal
Impact fietsen
op gezondheid
Fietsverhaal
Bijdrage fietsclubs
aan de gemeenschap