Fill 1 Fill 1

Trappende 80’ers

Trappende 80'ers
Ouderen zouden vaker de fiets moeten pakken, denken wetenschappers in Londen. Zij volgden 125 ouderen, sommigen van in de 80, die regelmatig lange afstanden fietsen. Daaruit bleek dat deze trappende tachtigers door te bewegen weer het immuunsysteem van een twintiger hadden.

Het effect van bewegen op oudere leeftijd is nog groter dan gedacht, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Aging Cell. Professor Norman Lazarus (82) van het King’s College in Londen, een van de auteurs van het artikel, vertelt de BBC: ,,Als bewegen een pil was, dan zou iedereen hem nemen. Het heeft zo veel voordelen voor het lichaam, de geest, voor onze spieren en ons immuunsysteem.”

De 125 kandidaten maakten allemaal deel uit van Audax, een organisatie die fietstochten van meer dan 100 kilometer organiseert. Er werd bij hen gekeken naar het aantal T-cellen in het bloed vergeleken met hun inactieve leeftijdsgenoten. T-cellen speuren ziektes op zodat ze bestreden kunnen worden, een belangrijk deel van het immuunsysteem, maar daar krijgt het menselijk lichaam er met de tijd normaal steeds minder van. Bij de fysiek actieve ouderen bleek juist dat ze nog evenveel T-cellen in hun bloed hebben als iemand van 20, met alle positieve gevolgen van dien.

Trappen maar
Bewegen loont dus echt, denken de wetenschappers. ,,Het immuunsysteem wordt vanaf je 20ste ieder jaar zo’n 2 tot 3 procent slechter”, legt onderzoeker Janet Lord uit. ,,Hierdoor zijn ouderen vatbaarder voor infecties, aandoeningen als artritis en zelfs ook kanker. De fietsers hebben betere bescherming tegen al deze problemen, doordat ze het immuunsysteem hebben van iemand van 20 in plaats van iemand van 70 of 80.” Zo beargumenteren de wetenschappers ook dat door de hoge mate van T-cellen, vaccins beter zouden moeten werken.

Veel problemen die komen met ouderdom kunnen dus simpelweg voorkomen worden door veel te bewegen. De derde en laatste onderzoeker, Steve Hardridge, vindt deze vondst niets meer dan logisch, vertelt hij aan de BBC. ,,Constant blijven zitten gaat tegen onze evolutie in. Mensen zijn gemaakt om fysiek actief te zijn.” Hij voegt toe dat je niet per se iedere dag 100 kilometer hoeft te fietsen om verbetering te zien. Ook een dagelijks fietstochtje naar de supermarkt kan al helpen. ,,Alles wat je maar aan het bewegen zet en je conditie verbetert, helpt.”

Bron: AD

Wellicht ook interessant

Fietsverhaal
Impact fietsen
op gezondheid
Fietsverhaal
Bijdrage fietsclubs
aan de gemeenschap