Toerrijdersnetwerk

De provincie Overijssel heeft de ambitie om de beste Fietsprovincie van Nederland te zijn en te blijven. Dat betekent dat de faciliteiten en voorzieningen voor de fietser in de gehele breedte perfect voor elkaar moet zijn. Voor de recreatieve fietser is dit goed op orde.Er wordt nog gewerkt aan toevoeging van belevingsaspecten voor deze doelgroep. De MTB’er heeft al een netwerk ter beschikking. Tot slot is Zwolle verkozen tot beste fietsstad van Nederland.

De doelgroep toerfietsers, ook wel de kromme-sturen- fietsers genoemd, is een sterk groeiende doelgroep. Overijssel biedt als geheel een prachtig landschap met veel variatie, hier en daar een heuvel en mooie brede trajecten, perfect voor de toerfietser. De Ronde van Overijssel en de Ster van Zwolle zijn geliefde koersen bij de profwielrenners (nationaal en internationaal).

De toerfietsers binnen onze provincie zijn zich goed doordrongen van het bovenstaande. Zij weten exact waar de beste koersen uitgezet kunnen worden. De bezoeker van buitenaf weet dat niet en laat zich vooralsnog leiden door het GPS-aanbod. Om de doelgroep van de toerfietser beter te faciliteren is het van belang om een eenduidig netwerk van toerfietsroutes aan te leggen, verspreid over de hele provincie. Daarmee ontstaat een toerfietsnetwerk van zo’n 600 tot 700 kilometer. Dit nieuwe aanbod verbreed het imago van Overijssel als Fietsprovincie van Nederland. Een dergelijk provinciaal netwerk is uniek voor Nederland. Overijssel heeft daarmee de primeur!

Voorstel is om de basis van het toerfietsnetwerk in het hart van Overijssel neer te leggen, met een representatieve route van 80 kilimeter tussen Rijssen/Markelo en de Lemelerberg. Dit is het ‘fundament’ van het toerfietsnetwerk. Van hieruit worden een aantal lussen gekoppeld. Eén lange ronde van circa 200 kilometer door Twente, die ook in twee gedeelten kan worden gefietst. Voorts één Sallandroute, één lange route door het Vechtdal en deel van Duitsland en één route richting Noordwest-Overijssel.