‘Op de fiets naar je werk? Goedkoper, praktischer en leuker!’

Henk (54) en Petra (50) Meiborg uit de hippe Roombeekwijk in Enschede hebben één auto verkocht en bouwden hun ‘gewone’ fiets zelf om tot e-bike. Want fietsen is volgens hen heel vaak goedkoper, praktischer en leuker.

Henk: “Techniek fascineert mij mateloos. Dus toen we besloten om een van onze auto’s de deur uit de doen, vond ik het een uitdaging om een motor op onze fietsen te monteren. Het was trouwens zonde om ze in te ruilen én vergelijkbare e-bikemodellen bleken erg duur. In een halve dag had ik alles gemonteerd voor pak ’m beet 800 euro in totaal. Ik koos voor een middenmotor bij de crank. De accu bevestigde ik aan de schuine buis, dat ziet er wat sportiever uit. Aan de bovenbuis hangt een tasje met de oplader, die ik overal kan inpluggen. Petra heeft ook een middenmotor gekregen, maar zij heeft een iets andere fiets. Een Duits, trendy model. Helaas is haar fiets nu net stuk gegaan en staat hij bij een vriend van mij waar ik altijd zit te sleutelen.”

Extra kilometers

Petra: “Wat wil je na 12.000 kilometer! Ik fiets gemiddeld drie keer per week van Enschede naar mijn werk in Almelo. Dan gaat het hard met de kilometers… Had ik geen e-bike dan zou ik het niet doen, hoor. Het is via de kortste weg 22 kilometer, maar ik rij liever een paar kilometer om. Dan is de route mooier. Ik heb verschillende alternatieven uitgestippeld. Door de bossen, langs Twickel, door Hof Espelo of over het universiteitsterrein. Ik geniet dus bijna dagelijks van het landschap waarvoor toeristen speciaal naar Twente komen: dat is toch geweldig?” Henk: “In het weekend maken we ook wel tochtjes samen. Met een e-bike kom je dan net iets verder dan met een gewone fiets. Dat komt goed uit, want ik ben momenteel niet zo supersportief meer. Een aantal jaren geleden heb ik wel aan veldrijden gedaan. Erg leuk, want het deed me denken aan de ritjes naar school vanuit Wierden, waar ik geboren en getogen ben. Ooit heb ik mijn frame eens gebroken tijdens een poging om over een sloot te springen. Nee, mijn vader was niet echt blij…” Petra: “Mijn roots liggen in Zuid-Limburg. Fietsen vond ik als kind al heerlijk. Ik reed ook de Keutenberg en al die andere klassiekers op, hoor. Met een fiets met drie versnellingen probeerde ik de wielrenners op hun mooie fietsjes in te halen. Kicken als dat lukte! Dus met die heuvels hier in Twente heb ik geen moeite als ik naar mijn werk fiets.”

Sneller in de stad

Henk: “Als ik naar een zakelijke relatie in Enschede ga, dan neem ik bij voorkeur de fiets. Met de auto doe je er immers langer over. Ik ben een van de oprichters en eigenaren van Emodz, een bedrijf dat duurzame mobiliteitsoplossingen bedenkt. Zo waren we betrokken bij de eCamper van VisitOost, die in 2018 is gelanceerd. Deze kun je huren om er met je camper en de fietsen op uit te trekken in Overijssel. Een van onze projecten heeft trouwens een prijs gewonnen. Het is een project voor de gemeente Enschede om het gebruik van deelauto’s, deelfietsen en het OV te stimuleren. Via een app kun je je reistijd per vervoermiddel zien, waarbij wordt meegerekend dat je in de trein kunt werken. De werktijd in de trein geeft aftrek op de reistijd ten opzichte van de auto. Daarnaast kun je je deelauto of deelfiets via de app reserveren. Niet alleen een gewone fiets, maar ook een e-bike. Ik weet zelf hoe prettig zo’n e-bike is. Door mijn motortje kom ik niet bezweet aan en dat is wel zo fijn als je ergens netjes in pak wil verschijnen.”